| Poprzedni temat :: Następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
laskos *

|
Wysłany: Pią Lut 05, 2010 4:50 pm Temat postu: problem z sb do forda aerostara |
|
|
| witam .pisze do forumowiczow bo mam problem z sb w aerostarze mianowicie polega na tym jak wrzucam bieg d to na pierwszym i drugim biegu jedzie dobrze ale juz nastepne jest tak jakby jechal na sprzegle czy winna moze byc w oleju prosze o konkretne bo niewiem co robic kolega mowil mi ze moze trzeba wymienic olej w sb ale ja mysle ze chyba to nie olej moj aerostar jest z roku 92 ,3.0l |
|
| Powrót do góry |
|
 |
esdarek Moderator

|
Wysłany: Pią Lut 05, 2010 7:58 pm Temat postu: |
|
|
witaj. kiedy byla ostatnia wymiana oleju,jaki jest jego stan(poziom,kolor i zapach)? _________________ PONTIAC TRANS SPORT 3,8 Bifuel by Luky;)
"Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem." |
|
| Powrót do góry |
|
 |
jacekz *

|
Wysłany: Pią Lut 05, 2010 8:04 pm Temat postu: |
|
|
Zaproponuj koledze by dając Ci kosztowne rady podzielił się z tobą kosztami gdy wymiana nic nie pomoże. Poziom ok? Masz zapewne zacną skrzynię A4LD, podobną do tych w scorpio. Poślizgi oznaczają, że raczej coś padło, radzę poszukać mechanika i nie wierzyć w cudowne ozdrowienie po wymianie atf-u. _________________ Windstar 3.0 '97 - ręka noga mózg na ścianie  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
laskos *

|
Wysłany: Pią Lut 05, 2010 8:27 pm Temat postu: |
|
|
| mam go od 3miesiecy stan oleju jest dobry ale ma kolor brazowy i smierdzi spalenizna |
|
| Powrót do góry |
|
 |
esdarek Moderator

|
Wysłany: Pią Lut 05, 2010 8:40 pm Temat postu: |
|
|
powinien miec kolor jasnego piwa lub soku malinowego i pachniec tluszczem,na bagnecie nie powinno byc ciemnego osadu. najprawdopodobniej ktos zarznal skrzynie nie wymieniajac na czas oleju. sama wymiana moze juz nie wystarczyc. mysle ,ze czeka cie wizyta serwisie asb. _________________ PONTIAC TRANS SPORT 3,8 Bifuel by Luky;)
"Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem." |
|
| Powrót do góry |
|
 |
laskos *

|
Wysłany: Pią Lut 05, 2010 9:30 pm Temat postu: |
|
|
| prawdopodobnie jest zatarta jak proponujesz wymiecic sb .znalazlem w necie ze gosciu ma do sprzedania sb za 400pl ale boje sie ze moge kupic taka sama zepsuta sb jak wrazie czego sprawdzic ze skrzynia jest sprawna |
|
| Powrót do góry |
|
 |
gucio *

|
Wysłany: Sob Lut 06, 2010 8:15 am Temat postu: |
|
|
Osobiście radziłbym wyjąć skrzynię i wymienić tarczki, bo pewnie to jest powodem poślizgu na wyższych biegach. Lepiej wymienić wszystkie tarczki w ASB skoro już będzie wyjęta !!
A samą ASB można sprawdzić na specjalnej hamowni, lub w samochodzie. _________________ http://www.klub-caravaningowy-kompas.com |
|
| Powrót do góry |
|
 |
jacekz *

|
Wysłany: Sob Lut 06, 2010 9:40 am Temat postu: |
|
|
| gucio napisał: | Osobiście radziłbym wyjąć skrzynię i wymienić tarczki, bo pewnie to jest powodem poślizgu na wyższych biegach. Lepiej wymienić wszystkie tarczki w ASB skoro już będzie wyjęta !!
|
A co ze sterowaniem, elektroniką, pompą, konwerterem, całą masą uszczelnień......? Bez znajomości tematu, bez dokładnej weryfikacji części, po rozebraniu i wymianie tylko tarczek skrzynia może nadal być niesprawna.
| laskos napisał: |
jak wrazie czego sprawdzic ze skrzynia jest sprawna
|
Na oko po wyglądzie z zewnątrz wyjętej z samochodu skrzyni, wystawionej na sprzedaż się nie sprawdzi. Minimum test drogowy, podłączenie do komputera.. ale na to skrzynia musi być w pojeździe  _________________ Windstar 3.0 '97 - ręka noga mózg na ścianie  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
mardan03 *

![]()
|
Wysłany: Sob Lut 06, 2010 1:08 pm Temat postu: |
|
|
Wstępnie konwerter by odpadał,ponieważ pierwszy i drugi bieg ciągnie dobrze. Elektroniki to w tej skrzyni nie ma wiele - z tego co pamiętam to tylko 4 bieg jest załączany elektrycznie. 1-2-3 są hydraulicznie załączane oraz wsteczny. _________________ ===============
www.kafelkowanie.info.pl
===============
Ford Aerostar 95r 3.0L - sprzedany
Mercury Sable - 93r 3.8L - zabity przez mechaniora....
Daewoo Tico - automat - umarła buda....
MB 123 2.4d - 1976r - aktualny - niezniszczalny  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
laskos *

|
Wysłany: Nie Lut 07, 2010 10:33 am Temat postu: |
|
|
| a jaki moze byc koszt naprawy takiej sb |
|
| Powrót do góry |
|
 |
pilot30 *

|
Wysłany: Sro Lut 10, 2010 8:08 pm Temat postu: |
|
|
| remont skrzyni od 3 tysi w góre zależy co przy okazji wyjdzie |
|
| Powrót do góry |
|
 |
laskos *

|
Wysłany: Pią Lut 12, 2010 7:53 am Temat postu: |
|
|
zakupilem uzywana sb i mam pytanie planuje ja sam wymienic czy przy wymianie musze tez wyciagnac silnik czy mozna ja wykrecic bez wyciagania silnika moze ktorys z forumowiczow wymienial juz sb w takim aucie prosze o instrukcje zwiazane z wymiana  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|