| Poprzedni temat :: Następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
cyberda_ *

|
Wysłany: Pią Lut 05, 2010 4:15 pm Temat postu: Gdzie podpiąć zalisanie instalacji LPG ?????????? |
|
|
Pytanko do znających się na rzeczy
Okazało się że mam źle podpiętą instalację LPG, a dokładnie rzecz biorąc mam źle wpięty przewód "+12V pod stacyjkę" - jest tak podpięty że instalacja działa tylko wtedy gdy gdy działa silnik więc odpada zapalanie awaryjne na LPG.
Więc gdzie poprawnie powinien być podpięty ten przewód abym mógł awaryjnie odpalić na LPG ????
Autko DODGE Grand Caravan 3.3 r. 2001
Pozdrowionka _________________ DODGE Grand Caravan SPORT 3,3 LPG model 2001 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
esdarek Moderator

|
Wysłany: Pią Lut 05, 2010 4:34 pm Temat postu: |
|
|
hmm, moje instalacje w kazadym aucie byly podpieta pod kleme akumulatora. podejrzewam,ze podpina sie tak jak radio: glowne zasilenie z dobrego plusa-najlepiej z klemy poprzez bezpiecznik,a stacyjka do wlaczania i wylaczania instalacji. _________________ PONTIAC TRANS SPORT 3,8 Bifuel by Luky;)
"Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem." |
|
| Powrót do góry |
|
 |
cyberda_ *

|
Wysłany: Pią Lut 05, 2010 4:37 pm Temat postu: |
|
|
Tak masz rację i tak jest u mnie ale poza zasilaniem +12V z klemy akumulatora jest jeszcze jeden kabel który powinien być podpięty pod +12V za stacyjką i na nim zasilanie powinno wyć tylko w momencie gdy jest przekręcony kluczyk. _________________ DODGE Grand Caravan SPORT 3,3 LPG model 2001 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
esdarek Moderator

|
Wysłany: Pią Lut 05, 2010 4:39 pm Temat postu: |
|
|
zgadza sie. rozumiem jednak,ze jest podpiete w taki sposob,ze podczas startu odcina ci na chwile akcesoria w tym i instalacje lpg? _________________ PONTIAC TRANS SPORT 3,8 Bifuel by Luky;)
"Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem." |
|
| Powrót do góry |
|
 |
cyberda_ *

|
Wysłany: Pią Lut 05, 2010 4:46 pm Temat postu: |
|
|
I dokładnie w tym rzecz - więc jak chcę odpalić awaryjnie na LPG przyciskam i słyszę że zawory się otwarły ale chwilowa przerwa w zasilaniu oczywiście cofa całą sprawę i autko chce odpalić na Pb. _________________ DODGE Grand Caravan SPORT 3,3 LPG model 2001 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
marcys *

|
Wysłany: Pią Lut 05, 2010 8:31 pm Temat postu: |
|
|
najpewniej to wpiac sie w obwod +12V zasilania wtryskow lub pod zasilanie cewki zaplonowej, lub pompy paliwa - oczywiscie najpewniej bedzie zrobic to poprzez przekaznik podajacy napiecie bezposrednio z aku. nie wiem jak w vojku ale w visionie jest miejsce w oryginalnej skrzynce z przekaznikami i tam mozna znalezc zarowno zasilanie pompy jak i wsadzic kilka dodatkowych przekaznikow, tak ze w sumie wszystko jest na miejscu i nie trzeba specialne szukac jakis wiazek  _________________ Chrysler Vision 3.5+Ponti Trans Sport 3.8 = 7300ccm silnika w garazu  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
cyberda_ *

|
Wysłany: Pią Lut 05, 2010 10:31 pm Temat postu: |
|
|
Podpięcie pod cewkę odpada bo właśnie tak było podpięte - napięcie jest podawane tylko podczas pracy silnika (cewki) - więc odpalanie awaryjne odpada.
Podpięcie pod pompę paliwa - ten sam problem
Jutro postaram się wpiąć bezpośrednio pod stacyjkę. _________________ DODGE Grand Caravan SPORT 3,3 LPG model 2001 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
marcys *

|
Wysłany: Sob Lut 06, 2010 12:32 pm Temat postu: |
|
|
>podczas pracy silnika (cewki) - wiêc odpalanie awaryjne odpada.
>Podpiêcie pod pompê paliwa - ten sam problem
ehm..czegos nie rozumiem..skoro szukasz +po stacyjce to w tych miejscach masz chyba najpewniejszy + i na 100% nie rozlanczany podczas "krecenia rozrusznikiem"
Napiecie na cewke jest podawane juz po przekreceniu stacyjki a nie tylko w czasie pracy silnika. _________________ Chrysler Vision 3.5+Ponti Trans Sport 3.8 = 7300ccm silnika w garazu  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
cyberda_ *

|
Wysłany: Sob Lut 06, 2010 3:29 pm Temat postu: |
|
|
Nie chodzi o kręcenie rozrusznikiem bo wtedy na odpalanie awaryjne LPG jest za późno. Podpięcie pod cewkę daje taki efekt że napięcie jest podawane na instalację ale w momencie gdy przekręcasz klyczyk w pozycję rozruchową to zasilanie jest przerywane na może pół sekundy więc procedura przytrzymania klawisza na centralce LPG w tym momencie jest przerywana i z awaryjne odpalania LPG nici.
Wpiełem się bezpośrednio pod stacyjkę ale teraz instalacja LPG nie chce przejść awaryjnie na gaz - zgłasza błąd "wtryskiwacze benzynowe ciągle otwarte".
W poniedziałek biorę lawetę i na warsztat bo mam już dosyć ! _________________ DODGE Grand Caravan SPORT 3,3 LPG model 2001 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
marcys *

|
Wysłany: Sob Lut 06, 2010 7:45 pm Temat postu: |
|
|
przyznam szrzerze ze nie spotkalem sie z takim ukladem by w trakcie przekrecania stacyjki z pozycji ON na pozycje ROZRUCH odlanczana bylaby cewka (nawet na pol sekundy)- stacyjka to w sumie mechaniczna czesc sprzezona ze stykami wiec jesli przekrecania w pozycje rozruch bylaby przerwa to i przy powrocie z pozycji rozruch (po odpaleniu) przekrecajac kluczyk silnik by nam gasl bo bylaby ta 0,5sekundowa przerwa..no a moze u ciebie stacyjka tez juz niedomaga?? _________________ Chrysler Vision 3.5+Ponti Trans Sport 3.8 = 7300ccm silnika w garazu  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Lutek34 *

Dołączył: Oct 09, 2005 Posty: 2287 Skąd: Krosno-Rzeszów podkarpackie
|
Wysłany: Sob Lut 06, 2010 10:50 pm Temat postu: |
|
|
Cyberda a pewien jesteś że twoja instalacja ma możliwość awaryjnego odpalenia na LPG? Bo np moja nie ma takiej możliwości z tego co mi mówił Luky.
Wcześniej jak miałem Villagera z instalacją Zenit też padła mi pompa i nie mogłem odpalić silnika, zadzwoniłem do warsztatu gdzie montowali tą instalke i tez nie było możliwości awaryjnego odpału na LPG. _________________ '99 Chrysler Voyager AWD 3.8l LPG by Luky
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
cyberda_ *

|
Wysłany: Nie Lut 07, 2010 11:21 am Temat postu: |
|
|
Na linii technicznej KME powiedzieli że ma możliwość awaryjnego odpalania ale od jakiej tam wersji, czyli starsze KME Diego nie mają.
Olałem już temat odpalania awaryjnego i biorę lawetę i autko na podnośnik, zbiornik w dół i do pompy .... _________________ DODGE Grand Caravan SPORT 3,3 LPG model 2001 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Lutek34 *

|
Wysłany: Nie Lut 07, 2010 11:32 am Temat postu: |
|
|
u mnie jak w Villagerze padła nagle pompa (na szczęście pod domem) to jak tylko się dowiedziałem że u mnie nie ma możliwości awaryjnego odpalenia na LPG, od razu dzwoniłem za lawetą, do ojca na kanał, zbiornik w dół i wymiana pompy. _________________ '99 Chrysler Voyager AWD 3.8l LPG by Luky
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
cyberda_ *

|
Wysłany: Pon Lut 08, 2010 3:55 pm Temat postu: |
|
|
Lutek a jak jednoznacznie "pod domem" stwierdziłeś że padła pompa i jakie miałeś objawy ? _________________ DODGE Grand Caravan SPORT 3,3 LPG model 2001 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Lutek34 *

|
Wysłany: Pon Lut 08, 2010 8:49 pm Temat postu: |
|
|
Normalnie, akuratnie wróciłem do domu i za jakiś czas jak chciałem odpalic samochód ponownie już go nie odpaliłem, pompa zamilkła. Wiem że w złości uderzyłem czymś w zbiornik i pompa się załączyła ale po chwili zamilkła. _________________ '99 Chrysler Voyager AWD 3.8l LPG by Luky
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
wader71 *

|
Wysłany: Pon Lut 08, 2010 9:39 pm Temat postu: |
|
|
No to do roboty cyberda ubierz buty z twardymi obcasami i już wiesz jak diagnozować tą pompę
Lutek wybacz, ale nie mogłem się powstrzymać  _________________ Pontiac VIBE '04 LPG-Luky
Chlopaki maja Pontiaki !!!
GG 6694266 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Lutek34 *

|
Wysłany: Pon Lut 08, 2010 9:55 pm Temat postu: |
|
|
Wader czasami pompa się przytnie i lekki wstrząs ją pobudzi, co akuratnie u mnie miało miejsce. _________________ '99 Chrysler Voyager AWD 3.8l LPG by Luky
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
luky *

![]()
Dołączył: Oct 07, 2005 Posty: 731 Skąd: MyszkĂłw-CzÄstochowa-Starachowice
|
Wysłany: Pon Lut 08, 2010 11:11 pm Temat postu: |
|
|
najwazniesze to wiedziec gdzie kopnac:)
mam klienta ktoremu cos szwankuje w voyku i czasami mu nie chce odpalac, byl u kilku elektrykow i nic, w koncu doszlismy ze nie lapie immobilizer i cos jest z elektryka przy liczniku.
nie naprawilismy tego...
ale gdy nie chce odpalic jedno dobre uderzenie w deske rozdzielcza pomaga. _________________ lumina 95 3,8 UWAGA NOWY NR tel. 0691388944
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
cyberda_ *

|
Wysłany: Wto Lut 09, 2010 8:59 am Temat postu: |
|
|
Tylko że ja samą pompę słyszę ale jakby buczy trochę głośniej niż normalnie. _________________ DODGE Grand Caravan SPORT 3,3 LPG model 2001 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Benek *

|
Wysłany: Wto Lut 09, 2010 10:34 am Temat postu: |
|
|
Tak wygląda komutator pompy, która chodziła parę chwil na sucho i wtedy wyraźnie ją słychać.
,
Bo w pompie, to chyba nic nie ma prawa się popsuć.
 _________________ Oldsmobil Silhouette 3.4L V6 '00r, Gazowany u Luky'ego
www.youtube.com/watch?v=wODfn_lOV_E |
|
| Powrót do góry |
|
 |
wader71 *

|
Wysłany: Wto Lut 09, 2010 6:06 pm Temat postu: |
|
|
| cyberda_ napisał: | | Tylko że ja samą pompę słyszę ale jakby buczy trochę głośniej niż normalnie. |
Jeżeli coś przytkało pompę to otwórz wlew żeby bylo odpowietrzenie zbiornika i może spróbować dmuchnąć przez przewód paliwowy w stronę zbiornika, ale to chyba słaby pomysł bo jeżeli jest jakiś zawór zwrotny po drodze między pompą a listwą to nic nie da.
Ewentualnie jak pracuje to może rozszczelnił się łącznik między pompą a smokiem ( nie wiem dokładnie jak to jest u ciebie skonstruowane ale często jest to kawałek przewodu gumowego łączącego smok z pompą)
Wygląda na to, że tak czy inaczej bez demontażu się nie obejdzie. _________________ Pontiac VIBE '04 LPG-Luky
Chlopaki maja Pontiaki !!!
GG 6694266 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
cyberda_ *

|
Wysłany: Wto Lut 09, 2010 7:36 pm Temat postu: |
|
|
Wader byłby to baaaardzo wielki zbieg okoliczności zważywszy na to że dzień wcześniej brakło mi Pb - więc pozostają dwie możliwości - albo zatarła się pompa, albo zassało syfu z dna zbiornika do filtra paliwa - i jedno i drugie bez wizyty na kanale się nie obędzie. _________________ DODGE Grand Caravan SPORT 3,3 LPG model 2001 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|