www.asu.pl :: Zobacz temat - Kolejny raz Windstar
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Kolejny raz Windstar

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.asu.pl Strona Główna -> Skrzynia
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
wolfps
*
*

PostWysłany: Sro Lut 27, 2008 23:23    Temat postu: Kolejny raz Windstar Odpowiedz z cytatem

Witam.
Podczas powrotu autostrada i całym dniu jazdy po Wrocławiu, w trakcie wyprzedzania po zredukowaniu na 3-ci bieg skrzynia wróciła na 4 po czym przełożyła na 3 i ponownie 4 (obroty skoczyły ) i zblokowało na 3-cim biegu.
Dojechałem 60km do domu z prędkością max 60km/h.Zresetowałem kompa i rano skrzynia pracowała normalnie.Dziś (czyli po tygodniu) problem sie powtórzył.Ale tym razem po ostygnięci auta na parkingu wszystko wróciło do normy.
Zauważyłem mokry ślad oleju wydobywający się z czujnika na górze skrzyni(czujnik położenia skrzyni??)
Jeszcze jedna uwaga jak byłem we Wrocku odwiedziłem warsztat i sklep ASU.pl
Dostałem info iż olej powinienem zmienić wraz z filtrem bo już czas(i go zaczarowali)SmileSmileSmile
Pytanie co to może być ????
Proszę o odpowiedź
P.S.
dziś jazda cały dzień 30km trasy i 20 po mieście i żadnych usterek i blokad????!!!!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer Gadu-Gadu
wolfps
*
*

PostWysłany: Czw Lut 28, 2008 6:53    Temat postu: Dopowiedzenie:) Odpowiedz z cytatem

Pogrzebałem w papierach i okazało sie że mam fakturę z naprawy skrzyni w 2003roku.Olej jaki wlali to olej BP w klasie dextron 2(sprawdziłem w necie)
To już mi ciśnienie skoczyło że nie dextron 3 (bo chyba taki ma być)
Dopowiem ze auto zawsze jak staje to najpierw N potem ręczny i dopiero P.
Nigdy nie przekroczyłem 140km/h a norma to 120km/h
Rano przed ruszeniem zawsze czekam aż sie troszkę rozrusza 1min.-2min.
No i oczywiście silnik 3.0 rok 1995

Sądzę że nie ma winy w nie właściwym użytkowaniu,natomiast serce mi pęka na myśl ze może coś sie stać bardziej poważnego.No i oczywiście ta nie pewność.
Powiedźcie czy wymiana Oleju i filtra może pomóc??(nie sądzę ale pytam)
Czy to może być ten czujnik na górze skrzyni (wilgotna plama na jedną i drugą stronę)???
A może (i to obstawiam) elektro-zawór któregoś biegu????

Bardzo proszę o pomoc bo kolejna nie przespana noc może mnie zabić:)
Powrót do góry
artystakowal
*
*

PostWysłany: Czw Lut 28, 2008 8:00    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam
Sprawdż i poczyść połączenia skrzyni z silnikiem ( masa ) w moim winnim to pomogło Smile
Czujnik położenia jest zamontowany na skrzyni i nie powinno być pod nim oleju .
Pozdrawiam kolegę Very Happy , bo już myślałem że jestem sam z tych okolic w razie problemów 0-783-033-363
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
orzech
*
*

PostWysłany: Czw Lut 28, 2008 11:09    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

...a ile to masz na tym oleju przejechane ??-nie napisałeś ?? Sad ,ale i tak polecam wymianę na Midland ATF M3 Plus (jest w "asu" -to Ci podeślą)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
wolfps
*
*

PostWysłany: Czw Lut 28, 2008 18:36    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

orzech napisał:
...a ile to masz na tym oleju przejechane ??-nie napisałeś ?? Sad ,ale i tak polecam wymianę na Midland ATF M3 Plus (jest w "asu" -to Ci podeślą)

ORZECH.Przejechane jest około 40.000km na oleju ale dextron 2.Wiec czy tak czy tak go wymienię.Tylko czy nie potrzeba rozbierać skrzyni przez wyżej wymienione mankamenty?? A co to oleju to wiem że Midland jest spoko bo rozmawiałem właśnie o nim w serwisie asu:)Smile
Ale bardzo dziękuję za podpowiedźSmile
Powrót do góry
wolfps
*
*

PostWysłany: Czw Lut 28, 2008 18:39    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

artystakowal napisał:
Witam
Sprawdż i poczyść połączenia skrzyni z silnikiem ( masa ) w moim winnim to pomogło Smile
Czujnik położenia jest zamontowany na skrzyni i nie powinno być pod nim oleju .
Pozdrawiam kolegę Very Happy , bo już myślałem że jestem sam z tych okolic w razie problemów 0-783-033-363

No witam kolegę:) A ja po Zgorzelcu takiego ( jak an foto)nie widziałem:)
Odpowiedz mi czy miałeś identyczne problemy jak moje???
I gdzie ta masę szukać??? Od dołu czy od góry??? Pewnie jak wlezę to znajdę ale dobrze wiedzieć gdzie szuakć:)

Pozdrawiam
Powrót do góry
artystakowal
*
*

PostWysłany: Czw Lut 28, 2008 19:30    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No prawie Zgorzelec bo Czerwona Woda ale w mieście bywam prawie codziennie (jak bym napisał gdzie mieszkam to zacni ludzie zastanawialiby się gzie ta wichura , a tak kojarzą okolice )
Wracając do tematu : U mnie masa jest na łączeniu skrzyni z silnikiem na dole na wysokości rozrusznika , kabel idzie od akumulatora.
Problemy z biegami miałem takie jak ty , skrzynia jest po remoncie i przy składaniu ktoś nie oczyścił przewodów i skręcił zaolejone .Objaw był taki ,że przejeżdzałem normalnie kilkadziesiąt kilometrów a potem tryb awaryjny i 60km/h , albo zmieniał biegi jak chciał . PO oczyszczeniu problem zniknął Very Happy
Powrót do góry
wolfps
*
*

PostWysłany: Pią Lut 29, 2008 6:26    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

artystakowal napisał:
No prawie Zgorzelec bo Czerwona Woda ale w mieście bywam prawie codziennie (jak bym napisał gdzie mieszkam to zacni ludzie zastanawialiby się gzie ta wichura , a tak kojarzą okolice )
Wracając do tematu : U mnie masa jest na łączeniu skrzyni z silnikiem na dole na wysokości rozrusznika , kabel idzie od akumulatora.
Problemy z biegami miałem takie jak ty , skrzynia jest po remoncie i przy składaniu ktoś nie oczyścił przewodów i skręcił zaolejone .Objaw był taki ,że przejeżdzałem normalnie kilkadziesiąt kilometrów a potem tryb awaryjny i 60km/h , albo zmieniał biegi jak chciał . PO oczyszczeniu problem zniknął Very Happy

He he he .No tak lepiej podpierać się większą mieścinąSmile.Zajmę sie tymi łączami w sobotę po południu lub w niedzielę .I wtedy napisze.Na razie dwa dni jazdy po około 50km po mieście i nic.Spokój i cisza:).
Zamówię olej i filtr bo to na pewno nie zaszkodzi.
Pozdrawiam:)
Powrót do góry
krzycho1978
*
*

PostWysłany: Pon Mar 03, 2008 7:28    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

poszukaj troszke moich postow o mojej skrzyni i sprawdz czy bylo podobnie pozniej sie odezwij
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.asu.pl Strona Główna -> Skrzynia Wszystkie czasy w strefie
Strona 1 z 1

Skocz do: